Corega® Nevtral

link_img

Zgodbe uporabnikov

Resnične zgodbe iz resničnih življenj

Po svetu na tisoče ljudi nosi zobno protezo. Njihova ozadja so zelo različna, prav tako njihove življenjske zgodbe.

Prebiranje njihovih izkušenj je odličen način spoznavanja, kako so se drugi privadili na zobno protezo in kako so se naučili kar najbolje izkoristiti njene prednosti. Nekaj takšnih zgodb najdete spodaj.

Moja zgodba: Potovanje

David, 59

Moja prva zobna proteza

Če razmišljate o zobni protezi, vas bo gotovo zanimalo, kako poteka njena prilagoditev vaši ustni votlini. Pravzaprav vam ne morem povedati, kako se boste počutili, saj smo si različni, lahko pa delim svojo zgodbo: 

Izguba zadnjih zob

Težave z zobmi so me pestile nekaj let in na koncu sem se bil primoran odločiti za celo zobno protezo. 

Prvi korak na tej poti je bilo odstranjevanje več zob. To ni bil najbolj prijeten začetek! Nič bolj »zabavno« ni bilo kot običajno, a je vendarle minilo hitro.   

Izbira mojih novih zob

Zobozdravnik je naredil odtis moje ustne votline, da bi lahko izdelal model mojih dlesni in zobno protezo. Nato sem se moral odločiti, kako naj izgleda moja zobna proteza.

Nisem vedel, da bom dejansko imel izbiro. Odločal sem se lahko med zelo različnimi oblikami zob, velikostmi in barvami. Zobozdravnik mi je namignil, da bi mi utegnila pomagati kakšna moja stara fotografija. Našel sem eno, na kateri sem imel več zob in res mi je prišla prav. Fotografija pomaga pri odločitvi glede izgleda in poskrbi, da se vse naravno prilega obliki obraza in ust. Zdi se mi, da bi vam ta namig lahko koristil.

Pri izbiri zobne proteze ne stremite po velikih belih zobeh, saj boste na koncu videti neumno. Možni pa so seveda manjši kozmetični popravki, kot je zapiranje prostorčkov med zobmi. Iskreno povedano, z zobno protezo izgledam bolje kot pa takrat, ko sem imel svoje zobe! 

Prvo pomerjanje zobne proteze

Pred prvim pomerjanjem zobne proteze sem bil nervozen. Počutil sem se, kot da grem na razgovor za službo. Na koncu se je izteklo dobro; lepo se je prilegala. Tu in tam jo je bilo treba še prilagoditi, vendar pa mi je zobozdravnik jasno povedal, da bo več prilagoditev potrebnih, ko je bom že navajen. Pomerjanje je trajalo približno eno uro.

Ko sem prišel domov, sem najprej postal pred ogledalom. Gotovo sem bil videti smešno med delanjem grimas, a na splošno sem si bil kar všeč. 

Bi mi moralo življenje z zobno protezo vzbujati skrbi?

Lahko vam povem, da sem vesel, da imam zobno protezo, čeprav sam proces pomerjanja in prilagajanja ni bil najbolj prijeten. Ko se pogledam v ogledalo, sem zadovoljen. 

Zobna proteza in hrana

Recept za zadovoljstvo in samozavest pri uživanju hrane

Pri prehranjevanju s pomočjo zobne proteze hrana ne bi smela vzbujati skrbi, vendar pa je dobro vedeti določene stvari, preden se podate v nakup živil ali ko si privoščite obrok. 

Ponujamo vam nekaj namigov za karseda normalno uživanje hrane in pijače ter nekaj nasvetov glede priporočljivih vrst hrane, če spadate med nove uporabnike zobne proteze. Če boste potrpežljivi in se boste postopoma privajali na nov življenjski slog, boste ugotovili, da so pri uporabi zobne proteze skrbi odveč.

Tekočine, juhe in pudingi so prijazni do zobne proteze. Morda sprva ne boste posebej navdušeni, a ko boste pričeli z uporabo zobne proteze, boste lahko hitro presedlali na bolj raznoliko hrano.

Ko boste že bolj samozavestni ter pripravljeni na uživanje trde hrane, lahko na jedilnik dodate npr. jajca, ribe, sir, meso, narezano na koščke, kuhano zelenjavo in sladoled.

Rdeče meso lahko predstavlja izziv, zato je bolje najprej poizkusiti z uživanjem perutnine in rib. Če bi radi meso obdržali na jedilniku, ga lahko dušite ali kuhate počasi, tako da postane mehko in enostavno za žvečenje. 

Delci hrane lahko povzročajo draženje in tako pokvarijo užitke ob prehranjevanju, vendar pa hrana z majhnimi semeni, kruhove skorje in oreščki lahko ostanejo na jedilniku, saj Corega® pričvrstilna krema klinično dokazano pomaga preprečevati delcem hrane, da bi zašli pod protezo in tako poveča udobje ter samozavest. Corega® pričvrstilna krema prav tako nudi različico brez okusa.

Pričvrstilne kreme za zobne proteze vam lahko pomagajo pri uživanju hrane, ki jo imate radi, vendar pa se poskusite izogibati hrani, ki je zelo trda in žilava. 

Preberite več o pričvrstilnih kremah za zobne proteze.

Ni pomembno, kaj jeste, ampak kako jeste. 

Hrano med žvečenjem enakomerno razporedite po ustih, tako da bo proteza ostala trdno na mestu. Žvečite počasi in poskusite čim manj gristi s sprednjimi zobmi.

Pomnite, da se boste morali počasi privajati na vročo hrano, saj vaša usta vročine ne bodo zaznavala enako kot prej.

Najbolje je, da si vzamete čas, pričnete počasi in postopoma preidete na zahtevnejše vrste hrane.

Recepti, ki so odlični za nove uporabnike zobne proteze in ki razvajajo okušalne brbončice. 

Solata s tofujem

Porcije: 4

2 žlici majoneze

1 žlička kisa

1 žlička gorčice

½  žličke mlete kurkume

¼  žličke posušenega kopra

1 žlica posušenega peteršilja

45 dkg tofuja

1 žlica čebule v prahu

2 žlici zelene v prahu

sol in poper

Majonezo, kis, sladkor, kurkumo, koper in peteršilj dobro zmešajte v posodi – to je preliv za solato. Mešanico položite v hladilnik, da se ohladi.

V ločeno posodo nadrobite tofu, dodajte čebulo in zeleno v prahu ter premešajte. Združite obe mešanici – solatni preliv in tofu z zeleno in čebulo – začinite s soljo in poprom ter položite v hladilnik za nekaj ur, preden solato postrežete.

Jajca s skuto

Porcij: 6

1 skodelica skute

2 žlički nasekljanega peteršilja

1/8 žlice paprike ali začimbe po vašem okusu

6 jajc

1 žlica masla

1 ½ žličke soli

Če boste jajca postregli kot predjed, jih lahko pripravite v 6 ločenih posodah, če pa jih pripravljate za družino, bo ena posoda zadosti. 

Namastite pekač, vanj stresite skuto ter poskrbite za enakomerno razporeditev po posodi. Na skuto ubijte jajca. Posolite, dodajte še malo skute po vrhu, nato dodajte peteršilj, papriko in majhen kos masla. Pekač položite v plitvo ponev z vročo vodo ter vse skupaj dajte v pečico, dokler se jajca ne zapečejo. 

Krompirjeva solata

1 ½ skodelice krompirja, narezanega na kocke

sol

½ skodelice kumaric, narezanih na kocke

½ skodelica narezane zelene

solatni preliv po vaši izbiri

solata

1 čebula

Krompir stresite v ponev in jih prekrijte z vodo. Dodajte nekaj soli in pustite, da zavre. Ko se krompir omehča, je kuhan. Pustite, da se ohladi. Vso zelenjavo narežite na kocke in jih stresite v običajno posodo ali v posodo za solato. Dodajte krompir. Preden postrežete, posolite ter dodajte solatni preliv po vaši izbiri. Dobro premešajte. 

 

Moja zgodba: Življenje z zobno protezo

Gregor, 61

Ohranjanje srečnega nasmeha 

Zobno protezo nosim že več kot 10 let. Nanjo sem tako zelo navajen, da večino časa sploh ne vem, da jo imam v ustih. Nisem strokovnjak, a skozi leta sem tu in tam pobral marsikateri namig, tako da vam sedaj lahko posredujem, kar sem se naučil. Morda bodo nasveti koristni tudi za vas. 

Uporabljajte dobro pričvrstilno kremo

Zobno protezo sem nosil več mesecev, preden sem preizkusil delovanje pričvrstilne kreme. Ni se mi zdelo smiselno uporabljati kremo, saj se je moja proteza kar dobro prilegala, vendar pa so se pod njo neprestano zatikali delci hrane, kar je bilo res neprijetno in boleče za moje dlesni. Uporabil sem pričrvstilno kremo Corega® in razlika je bila ogromna. Postal sem samozavestnejši, skrb glede ujetih delcev hrane pa je izginila. Pravzaprav se ne spomnim, kdaj sem nazadnje zaradi zobne proteze pazil pri izbiri jedi z jedilnika.

Pričvrstilna krema protezi tudi preprečuje, da bi se premikala, kar je zelo pomembno. Če se namreč premika, lahko draži vaše dlesni, to pa je zelo neprijetno.

Nadaljujte z obiski pri zobozdravniku

Odkar nosim zobno protezo, vedno lahko računam na izjemno pomoč svoje zobozdravnice. Povedala mi je, da moram sedaj, ko imam protezo, paziti na določene stvari, na katere prej niti pomislil ne bi. Opozorila me je, naj spremljam občutek v ustih ob uporabi zobne proteze ter ji povem, če pride do sprememb, saj lahko že manjša sprememba oblike vpliva na njeno prileganje. Vsaka usta naj bi namreč spreminjala obliko, le da mi tega ne opazimo. Spremembe še najbolj vplivajo na uporabnike zobne proteze. Namreč, že majhna sprememba lahko vpliva na njeno prileganje.

Prvo leto sem nekajkrat obiskal svojo zobozdravnico in še zdaj se oglasim vsaj enkrat letno, da lahko preveriva prileganje moje proteze. Običajno je bila potrebna le manjša prilagoditev, enkrat pa je morala zamenjati celotno rožnato bazo, saj je bila obrabljena. Majhne prilagoditve so mi izjemno pomagale pri ohranjanju udobja, zato vsem priporočam redne obiske pri zobozdravniku. Ne dopustite si trpeti zaradi neudobja.

Moja zobozdravnica prav tako preveri, če so se kje pojavile izbokline ali bule, ter stanje mojih dlesni, ustnic in lic. Nato pregleda zobno protezo, poišče morebitne razpoke in se prepriča, da ni preveč obrabljena.

Poskrbite za režim čiščenja

Nega zobne proteze sploh ni zapletena. Svojo uporabljam že 5 let in gotovo bi zdržala še nadaljnjih nekaj let. 

Najtežji izziv je navaditi se na dnevni režim čiščenja, a ko si ustvarite osebni načrt, potem vse postane običajen del dneva.

Za čiščenje zobne proteze uporabljam tablete Corega®. Te jo očistijo in moja proteza je lepega videza. Eno tableto dam skupaj s protezo v vodo, nato jo oščetkam z mehko ščetko, da bi preprečil nastajanje madežev. 

Ne uporabljajte zobne paste

Moja zobozdravnica mi je povedala, da je večina zobnih past zasnovana za čiščenje naravnih zob, ki so veliko trši kot zobna proteza. Torej, če svojo zobno protezo čistite z običajno zobno pasto, jo lahko opraskate. V praskah se lahko zaredijo bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj.

Umivalnik napolnite z vodo

Najpogosteje naj bi se zobne proteze zlomile, če po nesreči padejo v umivalnik. Poznam kar nekaj ljudi, ki se jim je to zgodilo, sam pa sem se uspel temu izogniti. Najlažje se nezgodam izognete, če v umivalnik nalijete vodo, preden vzamete zobno protezo iz ust. Če vam med čiščenjem zdrsne iz rok, bo padla v vodo, ne pa udarila ob umivalnik.

Zobne ščetke ne mečite stran

Četudi nimate svojih zob, je vseeno koristno ščetkati dlesni, jezik in ustno nebo, saj tako ohranjate usta čista in zdrava. Vendar pa pri tem ne uporabljajte trde zobne ščetke, da se ne poškodujete; kupite si raje ščetko z mehkimi vlakni.

Še nekaj!

Preden zobno protezo vstavite v usta, jo splaknite in osušite.

 

Dnevni režim

Nega zobne proteze

Skrb za zobno protezo zahteva nekaj časa in potrpljenja, a ko se boste navadili na določeno rutino, boste vaše dneve preživeli, ne da bi sploh pomislili nanjo.

Zelo pomembno je, da skrbite za zobno protezo tako, kot bi skrbeli za svoje zobe. Za ohranitev prileganja ter da bi vam še naprej služila, ni bistveno samo, da uporabljate pravi izdelek, ampak tudi, da slednjega uporabljate pravilno.

Uporaba napačnega izdelka lahko poškoduje zobno protezo, zato si vzemite nekaj časa in preberite spodnja navodila za uporabo posameznih izdelkov. 

Moja zgodba: Prvi dnevi, tedni in meseci

Reza, 51

Ko sem izvedela, da je zobna proteza moja edina opcija, je bil to zame velik šok, in, če sem iskrena, je bil to najhujši del moje izkušnje.

Bila sem otopela. Potočila sem nekaj solz, a ko sem malce premislila o zadevi, sem se odločila, da to ni konec sveta. Spominjala sem se vseh večerov s prijatelji, ko se nisem hotela smejati pri skupinskih fotografiranjih, ker mi ni bil všeč moj nasmeh. Rekla sem si: »Kmalu bom imela največji in najbolj sijoč nasmeh na vseh fotografijah.« Ta misel mi je dajala moč za nadaljnjo pot. Ne pravim, da se vsi odzivamo enako, a meni je ta pristop pomagal. 

Moj zobozdravnik mi je predlagal, naj si svoj napredek zapisujem v dnevnik. Dnevnik sem nazadnje pisala še v šoli, a sem mislila, da mi bo pisanje pomagalo, saj je bila ta izkušnja zame preveč neprijetna, da bi o njej spregovorila z družinskimi člani in prijatelji.

Vedela sem, da so si vsi okoli mene prizadevali me razveseliti, vendar pa sem potrebovala le priložnost, da svoje občutke ubesedim. Menila sem, da bi mi lahko to nekoč prišlo prav in da bi lahko pomagala tudi komu drugemu pri soočanju s takšno izkušnjo. Upam, da boste skozi mojo zgodbo spoznali, da niste sami.

Tukaj je torej moja zgodba:

Prvi dan

Nisem hotela, da me vidijo brez zob, zato sem zobozdravnika prosila, naj mi namesti začasno protezo, medtem ko sem čakala, da se mi dlesni zacelijo po ekstrakciji zob. Prvi dan uporabe zobne proteze ni bil nikakršen šok; prilagajanje na začasno protezo je trajalo nekoliko dlje zaradi odstranitve zob. Dlesni so me ob prvi namestitvi na nekaterih mestih bolele. Po približno treh mesecih, ko so moje dlesni okrevale, je sledila ponovna prilagoditev zobne proteze.

Ker sem nosila začasno zobno protezo, sem točno vedela, kaj me čaka. Postopek mi je bil znan, zato je bila prilagoditev zame toliko lažja. 

Prva dva tedna

Tu je nekaj stvari, ki so najbolj vplivale name:

Slina – Najprej boste zaznali, da morate veliko več požirati. Zdelo se vam bo, da je v vaših ustih veliko sline, kar bo sprva neprijetno, a se boste privadili.                       

Uživanje hrane – Sprva je bila moja edina možnost, da jem brez zobne proteze, kar je bila zame prevelika zadrega. Nekaj tednov tako nisem jedla zunaj v restavracijah, da me zobna proteza ne bi nepričakovano pustila na cedilu. Skorjast kruh mi je predstavljal težavo, zato sem raje jedla mehke vrste hrane (piščanec, ribe). Na začetku nisem uporabljala pričvrstilne kreme, ker se mi ni zdelo, da jo potrebujem. Kmalu pa sem ugotovila, da jo nujno potrebujem, če želim normalno uživati hrano. Ko sem se privadila na uporabo kreme Corega®, se nisem več ozrla nazaj.

Govor – Sprva sem nekoliko "šešljala", a sem se kmalu naučila jasno izgovarjati besede in težava je kar hitro minila. Pravzaprav me je skrbelo, da bi mi zobna proteza med govorom izpadla, zato sem bila tako ali tako precej tiho!

Bolečine – Na določenih delih so me dlesni bolele, kar je običajno. Treba se je vrniti k zobozdravniku, da vam ta ponovno prilagodi protezo. Ko sem to sama storila, se je tudi udobje vrnilo. Zobozdravniki pri novih uporabnikih zobnih protez predvidevajo, da bi ti morali dlesni za nekaj ur na dan razbremeniti; jaz sem svojo ponoči vzela ven.

Zadrega – Prve 3 ali 4 dni se sploh nisem pogledala v ogledalo. Nisem se mogla soočiti s spremembo. Mislila sem si, da ne vem, kaj bom storila, če bom izgledala grozno? Ko sem se končno pogledala, sem bila zadovoljna, saj je proteza izgledala naravno, in prepričana sem, da nihče ni opazil, da jo nosim. 

Obdobje do 3 mesecev

Zadeve so se postopoma, v prvih nekaj tednih normalizirale. V ustih sem imela vedno manj sline, pa tudi govorila sem lažje. Postopoma sem začela uživati bolj skorjasto, žilavo hrano kot npr. zelenjavo, zrezke, pa sadje, kot so jabolka in slive. V roku 3 mesecev sem že jedla več ali manj normalno. Človek se nauči izogibati se zapletenim vrstam hrane, kot so arašidi ali zavitki v srajčici iz majhnih semen, vendar pa Corega® zagotavlja odlično zaščito in preprečuje majhnim delcem hrane, da bi se ujeli pod protezo.

Obdobje od 3 mesecev do 1 leta

Ne bom lagala, prvih nekaj mesecev me je popadala jeza, zobna proteza mi je "šla na živce", na poti pa so me včasih spremljale tudi solze. Vendar po 3 mesecih sem spoznala, da je življenje z zobno protezo boljše kot prej. Nisem več skrivala nasmeha pri fotografiranjih; zame je bila to velika sprememba na čustveni ravni. Skratka, zobna proteza je bila gotovo boljša izbira kot pa težave zaradi slabih zob. 

*Te zgodbe temeljijo na raziskavah in povratnih informacijah potrošnikov. 

 

Namigi za uporabnike zobnih protez

Govorjenje z zobno protezo

Naj gre za kramljanje s prijatelji, pogovore s sodelavci v službi ali prebiranje večernih zgodbic vnukom: da se navadite govoriti z novo zobno protezo, sta potrebna čas in malce potrpljenja. Z vajo boste kmalu klepetali, se smejali in samozavestno sodelovali v vseh pogovorih. 

  • Težave pri izgovorjavi sičnikov (‘S’) ter pripornikov (‘F’) so običajne in občasno boste lahko šešljali. Ko se bodo vaša usta privadila, boste hitro govorili praktično čisto normalno. 
  • Urite se v glasnem govorjenju med nošenjem vaše nove cele ali delne zobne proteze. Tako boste ugotovili, na katere glasove se morate še posebej osredotočiti. 
  • Prebirajte knjige ali revije naglas pred ogledalom. To vam bo pomagalo biti bolj sproščeni med govorom. 
  • Preden spregovorite, poskusite ugrizniti in pogoltniti slino, saj vam bo to pomagalo zadržati vašo delno ali celo zobno protezo na svojem mestu. 

Lepotni namigi in nasveti za nošenje

Zobna proteza lahko ljudem pogosto podari samozavest, ki so jo pogrešali; ta odlična nova življenjska priložnost jim pomaga ponovno stopiti v svet družabnosti. 

Delna zobna proteza

Delna zobna proteza

Delna zobna proteza se zelo razlikuje od cele – ne samo po nalogah, ki jih opravlja, ampak tudi po načinu, kako jo negujemo. V ta namen smo razvili dva nova proizvoda, posebej zasnovana za uporabnike delnih zobnih protez. 

Corega® tablete za delne proteze

Corega® tablete za čiščenje delnih protez so proizvod posebej zasnovan za delne zobne proteze, ki vam omogoča, da lahko samozavestno pomagate ščititi vašo delno zobno protezo in ohranjati lep nasmeh. 

Pričvrstilni kremi za zobne proteze Corega® Ekstra Močno in Corega® Nevtral

Pričvrstilna krema Corega® pomaga zmanjšati obremenitev podpornih zob tako, da stabilizira vašo delno zobno protezo. Prav tako pa pomaga preprečevati delcem hrane, da bi zašli pod protezo. 

Pomagajmo prijatelju ali sorodniku

Pomagajamo prijatelju ali družinskemu članu

Če imate prijatelja ali družinskega člana, ki bo pričel nositi zobno protezo, to lahko vpliva tudi na vas. Zato je koristno, da razmislite, kako mu lahko z malenkostmi zelo olajšate življenje. 

  • Samostojni obiski pri zobozdravniku, kjer vašega prijatelja ali sorodnika zasujejo z informacijami o zobni protezi, so lahko naporni. Če je le mogoče, ga spremljajte. Hvaležen vam bo.  
  • Pomagajte pri izbiri zobne proteze, saj boste tako zagotovili, da bo novi nasmeh vašega prijatelja ali sorodnika enak staremu. 
  • Ekstrakcija zob je težka izkušnja, ne glede na to, kako dobro smo nanjo pripravljeni. Bodite na voljo za pogovor, saj boste tako zelo pomagali prijatelju ali sorodniku. 
  • Razmislite o prijateljevi/sorodnikovi prehrani in se poskušajte izogniti pripravi hrane, ki bi jo morebiti s težavo prežvečil. 
  • Pomagajte prijatelju/sorodniku pri oblikovanju enostavne rutine čiščenja. Če ste z njo sezanjeni, ga lahko po potrebi opomnite. 

Življenje uporabnika zobne proteze bo nekaj časa neobičajno, zato bodite na to pripravljeni. Da se vrne občutek samozavesti, je lahko potrebno obdobje od 3 mesecev do 1 leta. 

»Verjetno poznate veliko ljudi, ki nosijo zobno protezo, pa tega sploh ne veste.«

CHAD/CHPLD/0013/14