Zavedanje, da gredo drugi skozi enake preizkušnje, mi je v veliko pomoč.

Če niste še nikoli nosili zobne proteze, lahko pogovor z uporabnikom pomiri vaše strahove.

Težave z novo zobno protezo

Zobna proteza je zelo osebna zadeva; vsak človek nošenje zobne proteze dojema na svoj edinstven način, pa vendar so nekatere stvari skupne vsem uporabnikom.

Privajanje na zobno protezo

Prvih nekaj tednov po namestitvi zobne proteze zahteva nekaj privajanja. Občutite lahko bolečino ali neugodje, vendar pa se boste z vsakim nadaljnjim dnem počasi navadili na nov občutek v vaših ustih. Če po nekaj tednih ne boste občutili udobja, na to opozorite vašega zobozdravnika, saj utegne biti potrebna le manjša prilagoditev proteze. 

Občutek polnih ust

Novi uporabniki zobne proteze pogosto pravijo, da je njihova proteza prevelika in da potiska naprej njihove ustnice. Ta občutek je popolnoma normalen. Usta so zelo občutljiva, zato se vam bodo spremembe vselej zdele nekoliko čudne. Ko se boste navadili na zobno protezo, bodo ti občutki postopoma izginili. 

Bolečina in draženje

Določena stopnja bolečine in draženja je običajna med privajanjem na novo zobno protezo. V kolikor bolečina ne preneha, obiščite svojega zobozdravnika, da vam lahko prilagodi protezo. Da bi pomagali učinkovito pričvrstiti zobno protezo in preprečiti draženje, ki je posledica ujetih delcev hrane, lahko uporabite Corega pričvrstilno kremo.

Več sline kot običajno

Ko se vaša usta privajajo na zobno protezo, lahko občasno proizvedejo več sline kot običajno. Sčasoma se bo proizvajanje sline umirilo, zato bodite brez skrbi.

Refleks bruhanja

Če med vstavljanjem ali odstranjevanjem zobne proteze zaznate refleks bruhanja, je to zgolj reakcija na vstavljanje oz. odstranjevanje predmeta, na katerega še niste navajeni. Bolj ko se boste privadili nanjo in se sprostili, redkeje se bo ta občutek ponavljal.

Refleks bruhanja lahko povzroča tudi zobna proteza, ki sega pregloboko v ustno votlino, zato v primeru ponovitev občutka opozorite svojega zobozdravnika, ki lahko izvede določene manjše prilagoditve. 

Razlogi za nasmeh

Gotovo boste našli lastne razloge za srečne nasmehe pri uporabi zobne proteze, vseeno pa je tu nekaj opomnikov, zakaj je v življenju z zobno protezo več pozitivnih točk, kot si morda mislite.

Spet boste izgledali kot vi

Manjkajoči zobje lahko povzročijo povešenost obraza, zaradi česar izgledate starejši. Zobna proteza nudi podporo vašim obraznim mišicam, ki jo le-te potrebujejo za trden in napet videz, ter vam vrača obraz, katerega ste vajeni. 

Dodatno samozaupanje

Uporabniki zobne proteze pogosto pravijo, da so pozabili, kakšen je občutek resnične samozavesti. Sedaj lahko zares izkoristite čas z družino in prijatelji, ne da bi pri tem skrivali nasmeh ali se počutili nelagodno, ko se smejite. 

Redno obiskujte zobozdravnika

Ko postanete uporabnik zobne proteze, je zelo pomembno, da redno obiskujete zobozdravnika. Morda je to precej očitna trditev, a vaš zobozdravnik je dejansko najboljši naslov za pogovor o kakršnih koli težavah, ki bi jih utegnili imeti pri uporabi zobne proteze. 

Preverja lahko stanje vaše cele ali delne zobne ter preostalih zob in skrbi za ohranjanje zdravja vaše ustne votline. Zobna proteza je precej obremenjena, zato jo je treba občasno prilagoditi. Naj vas ne bo strah prositi zobozdravnika, da preveri njeno stanje; že majhna prilagoditev lahko v veliki meri vpliva na prileganje proteze in udobje ob uporabi.  

 

 
CHAD/CHPLD/0013/14